Alle bedrifter må dokumentere inntektene og utgiftene til selskapet. For mindre bedrifter kan det ofte kan det være lurt å benytte en regnskapsfører til å kontrollere regnskapet ditt før du sender det inn til myndighetene.
Disse bedriftene må føre et regnskap
De minste bedriftene er ikke regnskapspliktige og trenger ikke føre regnskap etter regnskapsloven. Men du må uansett kunne dokumentere bedriftens inntekter og utgifter gjennom året.
Enkeltpersonforetak som har en omsetning på under 50.000 kroner i løpet av året er ikke pålagt å føre regnskap, men må dokumentere inntekter og kostnader, og ta vare på bilag som selskapet har. Her trenger du heller ikke levere næringsoppgave 1.
For enkeltpersonforetak som har mer enn 50.000 kroner i omsetning i året er bokføringspliktig. Det betyr at du må føre regnskapet etter bokføringsloven og levere næringsoppgave 1 sammen med skattemeldingen.
Virksomheter som har omsetning på over 50.000 kroner og eiendeler som er verdt mer enn 20 millioner kroner eller antall ansatte som til sammen utgjør mer enn 20 årsverk, er regnskapspliktige og må i tillegg sende inn årsregnskap til Brønnøysundregistrene. Dette gjelder også alle AS.
Er det krav til regnskapsfører i Norge?
Det er ikke krav til å ha regnskapsfører i Norge. Du kan helt fint føre regnskapet ditt selv i ett av de mange regnskapsprogrammene som finnes på det norske markedet.
På dagens marked finnes det mange ulike økonomisystemer der du kan føre regnskapet selv, og flere av dem har et enkelt og intuitivt grensesnitt. Dette gjør at du fint kan føre regnskapet selv om du ikke har så mye erfaring med økonomi og regnskap fra tidligere.
Samtidig er det en del lover og regler du må sette deg inn i når du skal føre regnskapet selv, og ulike frister som du må forholde deg til. Derfor kan det være lurt å få hjelp av en regnskapsfører, i hvert fall til de mest kompliserte oppgavene.
Det er store prisforskjeller på ulike regnskapsførere- og tjenester, så vi anbefaler at du undersøker flere aktører før du bestemmer deg for en regnskapsfører.
Hos Regnskapsklinikken får du tilbud fra tre ulike regnskapskontorer. På denne måten blir det enklere for deg å finne regnskapsføreren som passer best for deg og din bedrift. Tilbudet er helt uforpliktende:
Bokføringsplikt vs regnskapsplikt
Det er forskjell på bokføringsplikt og regnskapsplikt. Som vi så ovenfor er virksomheter med over 50.000 kroner i omsetning bokføringspliktige og må føre regnskapet i henhold til bokføringsloven.
Selskaper med omsetning på over 50.000 kroner og i tillegg har eiendeler til med enn 20 millioner kroner eller antall ansatte som til sammen utgjør mer enn 20 årsverk er regnskapspliktige. I tillegg til å føre regnskap etter bokføringsloven, må disse utarbeide årsregnskap og levere næringsoppgave 2.
Å utarbeide årsregnskapet er en stor og tidkrevende prosess. Hvis du gjør noen feil i årsregnskapet kan det bli dyrt å rette opp i, siden det både tar tid og du kan få bøter ved å sende inn feil dokumentasjon til myndighetene.
For at dette ikke skal gå utover den daglige driften til selskapet, kan det ofte være lurt å få hjelp av en regnskapsfører. Hos Regnskapsklinikken får du inntil tre tilbud fra ulike regnskapskontor, slik at du kan finne regnskapsføreren som passer best til din bedrift.
Små bedrifter er som regel fritatt kravene om regnskapsplikt.
Dette kan en regnskapsfører hjelpe deg med
En regnskapsfører kan hjelpe med alt som har med regnskapet ditt å gjøre. Hos de aller fleste regnskapskontor velger du selv hvor mye du ønsker hjelp med.
Regnskapsfører kan hjelpe deg med alt fra enkle oppgaver som å føre bilag til større prosesser som å utarbeide årsoppgjøret. I tillegg tilbyr flere regnskapskontorer rådgivning slik at du skal kunne føle deg sikker på at du bruker pengene dine rett og sikrer vekst i selskapet.
Mange små bedrifter velger ofte å føre deler av regnskapet selv, siden de som regel ikke har et stort og komplisert regnskap. Men dersom du ikke har noe særlig erfaring med økonomi og regnskap fra før kan det lønne seg å få noe hjelp av en regnskapsfører.
Det er ulik pris på de forskjellige tjenestene, i tillegg varierer prisen stort fra de ulike regnskapsbyråene. Under har vi laget en oversikt over snittprisen på de ulike tjenestene:
Regnskapstjeneste | Pris |
---|---|
Etablering | 2.000 – 7.000 kr |
Timespris, bokføring | 500 – 990 kr |
Timespris, rådgivning | 900 – 1.700 kr |
Lønnskjøring pr. ansatt | 300 – 750 kr |
Innlevering av MVA-oppgave | 500 – 1000 kr |
Komplett årsoppgjør, ENK | 4.000 – 6.000 kr |
Komplett årsoppgjør, AS | 6.000 – 9.000 kr |
Månedsavgift, regnskapssystem | 150 – 700 kr |
Her lages regnskapet ditt
I dag føres alle regnskap i et regnskapssystem, og det finnes mange ulike systemer på det norske markedet for små og mellomstore bedrifter. Det som skiller dem er pris og brukervennlighet.
Her er en oversikt over de mest brukte regnskapsprogrammene:
Tripletex
For regnskap og faktura i Tripletex betaler du 149 kroner i måneden for Basis-pakken. Her kan du føre regnskapet på en enkle og effektiv måte. Og du kan legge til ulike integrasjoner som fakturatolk, integrasjon mot Altinn og automatisk bankavstemming, og oppgradere pakke dersom du har behov for det. Du kan lage faktura i ulike format, men det koster 3 kroner per sendte faktura.
Conta
Hos Conta kan du føre regnskap og lage faktura for 99 kroner i måneden. Dette regnskapsprogrammet kan alle bruke, og du kan få hjelp av en av samarbeids partnerne. Inkludert er også en kvitteringsapp til mobilen. Det koster 3.38 kroner for per sendte faktura.
Fiken
I Fiken betaler du 169 kroner i måneden for regnskap og faktura. Det er ingen begrensning på hvor mange bilag du kan føre eller sendte faktura, og systemet har heller ingen transaksjonskostnader. Du kan legge til ekstramoduler etter behov, som lønn, prosjektmodul og årsregnskap.
Visma eAccounting
For 99 kroner i måneden får du regnskap, faktura og mobilapp i Visma eAccounting. Systemet passer god for enkeltpersonforetak og andre små bedrifter som ønsker å føre regnskapet selv. Her kan du ta bilde av kvitteringer og regninger også blir de lagt automatisk inn i regnskapet ditt. det koster 3 kroner per sendte faktura.
Centiga
I Centiga kan du føre regnskap og sende et ubegrenset antall faktura, i alle format, helt gratis. Systemet har ingen månedsavgift eller transaksjonskostnader, og har et enkelt og intuitivt grensesnitt. Via appen på mobil kan du også enkelt fakturere når du er på farten. Du kan legge til tilleggstjenester etter behov.
Regnskapsfører liten bedrift pris
Prisene på regnskapsførere variere mye fra de ulike aktørene, også for mindre bedrifter. Mange velger å gjøre en del av regnskapsjobben selv, men får hjelp av en regnskapsfører på mer kompliserte oppgaver.
Det lønner seg som oftest å få en fastpris fra regnskapsføreren, da timespris ofte kan bli dyrt. Dersom du får fastpris, må du sikre at alle tjenestene du ønsker hjelp med er inkludert i prisen. Sjekk ut prisen hos ulike regnskapsførere her.
For noen regnskapstjenester kommer prisen også an på organisasjonsform på selskapet. Dette er fordi AS ofte har mer komplisert regnskap enn det ENK har.
Her er en oversikt over ulike regnskapskontorer sine priser på regnskapsføring:
Regnskapskontor | Pris |
---|---|
Azets | 2.220,- per mnd. |
View Frilans | 1.460,- per mnd. |
Synega | 699,- per time |
Oppgaver som årsregnskap og lignende har ofte en egen fastpris som kommer i tillegg.
Finn din regnskapsfører her. Tilbudet er helt uforpliktende og gratis.
Autorisasjon – hva er det?
En autorisasjon som regnskapsfører viser at du behersker både teori og praksis som regnskapsfører, og det er en beskyttet tittel -noe regnskapsfører derimot ikke er.
Du må bli autorisert av Finanstilsynet, og det er strenge regler og krav til hvem som kan få tittelen som autorisert regnskapsfører.
Det er flere krav til å bli autorisert regnskapsfører:
- Minimum bachelorgrad innen økonomi og administrasjon
- Fordypning i de riktige fagene
- Etterutdanning
- Praksis
- Vandel
- Økonomisk situasjon
- Bosted
Dersom du skal bruke en regnskapsfører til å føre regnskapet ditt må personen jobbe i et autorisert regnskapsbyrå. Disse selskapene er underlagt kontroll og tilsyn fra Finanstilsynet, slik at du skal være sikker på at regnskapsføreren fører regnskapet ditt riktig i henhold til gjeldene lover og regler.
Denne utdanningen har en regnskapsfører
Regnskapsfører er ikke en beskyttet tittel, så i teorien kan alle være regnskapsfører i den bedriften de jobber i. Uansett har de aller fleste regnskapsførere utdanning innen økonomifagene.
Dersom du skal ta på deg oppgaven å føre regnskapet for andre enn virksomheten du er ansatt i, må du være autorisert. Dette krever bachelorgrad i økonomi og administrasjon eller høyere grad. I tillegg må du ha fordypning i visse fag.
Disse bedriftene må ha revisor
En revisor er en ekstern person som foretar en kontroll av regnskapet ditt. Som regel er det kun større selskaper som må benytte revisor.
For aksjeselskap må de som oppfyller disse kravene ha revisor:
- Har driftsinntekter på mer enn 6 millioner kroner
- Balansesummen er mindre enn 23 millioner kroner
- Gjennomsnittlig antall ansatte utgjør til sammen mer enn 10 årsverk
Mindre aksjeselskap trenger som regel ikke å ha revisor, og kan velge bort at regnskapet skal revideres.
De aller fleste enkeltpersonforetak trenger ikke benytte revisor, men for store ENK som er regnskapspliktig er de også revisjonspliktig dersom ett av disse kravene oppfylles:
- Driftsinntektene er mer enn 6 millioner kroner
- Balansesummen er mer enn 23 millioner kroner
- Gjennomsnittlig antall ansatte utgjør mer enn 10 årsverk
Som du ser er det ganske like krav for AS og ENK på om de må ha revisor, men vi gjør obs på at for AS må alle kravene være oppfylt, mens ENK trenger kun å oppfylle et krav for å måtte ha revisor.
Hva skjer om regnskapet ikke blir levert i tide?
Når du fører regnskap, er det flere frister du må forholde deg til. Disse kan det være vanskelig å holde styr på, og dersom du glemmer en frist og ikke leverer regnskapet til myndighetene i tide kan det få konsekvenser.
Det er viktig å både overholde frister og at regnskapet inneholder riktig informasjon. Det er tidkrevende å rette opp feil i regnskapet, og det kan også koste deg dyrt. Det samme gjelder dersom informasjonen du sender inn til myndighetene er feil. Derfor anbefaler vi at du får hjelp med regnskapet.
Ofte er det lurt å la en regnskapsfører se over regnskapet ditt før du sender det inn til myndighetene. Via Regnskapsklinikken får du inntil 3 tilbud fra ulike regnskapsførere, slik at du enkelt kan finne regnskapsføreren som passer deg best. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende, så dersom du ikke ønsker å gå videre med noen av tilbudene er det greit.