Selv om du har en grunnleggende forståelse for regnskap og økonomistyring, vil det være dager hvor du sliter med å få ting til å bli korrekt. Og hvis du har gjort jobben riktig, er det ikke alltid du vet det selv.

Regnskap kan være vanskelig, og det er mange ting man må Google og undersøke før ligningspapirene til slutt kan leveres inn.

Det er også årsaken til at 70 prosent av norske bedrifter (og de aller fleste aksjeselskap) setter ut jobben til en regnskapsfører.

6 gratis verktøy for hjelp med regnskapet

I denne guiden samler vi de beste ressursene for hjelp med regnskap. Noen av sidene og verktøyene vi viser til er opplæringsressurser, mens andre ressurser er steder du kan be om hjelp.

Hvis du bruker disse verktøyene, vil du med tiden bli dyktig på regnskap, samtidig som du vil få et regnskap med mindre feil. Det kan spare deg med mye penger over tid.

Dette kan ressursene i listen hjelpe deg med:

  • Introduksjon til regnskap og skatt
  • Velge riktig konto ved bokføring av bilag
  • Hvordan bruke regnskapsprogrammet på riktig måte
  • Finne svar på spørsmål som dukker opp underveis

La oss komme i gang:

1. Kontohjelp

De siste årene er det kommet flere gratis oppslagsverk hvor man kan få hjelp å velge riktig konti når man skal bokføre en faktura. Conta sin gratis Kontohjelp er blant de mest populære løsningene for små bedrifter. Her søker du etter det du har kjøpt, som “drivstoff” eller “vernesko”, så får du umiddelbart anbefalinger til hvilken regnskapskonto du bør bruke.

Conta bruker sitt egenutviklede AI Kaia til å gi deg de beste forslagene. Etter å ha trent seg opp på hundretusenvis av bilag, gir Kaia nå kontoforslag med en treffsikkerhet på hele 87,5 prosent.

Kontohjelp fra Conta

NÅR DU IKKE VET HVILKEN KONTO DU SKAL BRUKE: Bruk Conta sin gratis Kontohjelp.

2. Gratis kurs på nett

Flere regnskapsprogrammet og bransjeorganisasjoner har også laget gode hjelperessurser for nybegynnere innen regnskap og økonomi.

3. Grupper på Facebook

En fantastisk ressurs som mange oppdager alt for sent er hjelpegrupper på Facebook. Blant de mest populære er gruppen «Regnskapshjelp for småbedrifter» med 5.700 brukere.

Her hjelper næringsdrivende hverandre med utfordringer knyttet til bokføring, system, integrasjoner, og årsregnskap.

Ved å følge med i denne gruppen vil du bli kjent med noen av de mest normale utfordringene blant nybegynnere innen regnskap. Du kan også svar på eventuelle spørsmål som dukker opp når du skal begynne å føre regnskap.

Regnskapshjelp på Facebook

HVIS DU STÅR HELT FAST: Kan du få hjelp av andre småbedrifter på Facebook.

4. Support fra økonomisystemet (Fiken, Centiga, Conta m.m)

De fleste norske regnskapsprogrammer har gode blogger og hjelpesentre hvor de svarer på kundenes mest stilte spørsmål. Her får man ofte svar på spørsmålene man har.

Mange tilbyr også teknisk support, hvor man kan få svar på spørsmål knyttet til bruk av systemet via epost. Dette er en fantastisk ressurs når man lurer på om ting man gjør kan løses på en smartere måte, eller hvis man ikke finner svar på utfordringene sine på nettet.

Tips: Hvis du enda ikke har valgt et regnskapsprogram, bør du sjekke ut Centiga. Her er regnskap og fakturering gratis og du betaler kun for tilleggstjenester som lønn eller abonnementsfakturering.

5. Skatteetaten på telefon

Noen ganger dukker det opp spørsmål knyttet til Skatt og MVA. Da kan det være greit å vite at det er gratis å kontakte Skatteetaten via telefon på 800 80 000. De holder åpent mellom klokken 09:00 og 15:00.

Dersom du foretrekker skriftlig kommunikasjon, kan du logge inn og skrive til dem via Skatteetaten.no.

6. Gratis flyttehjelp til nytt regnskapsprogram

Conta har blitt kåret til Norges rimeligste regnskapsprogram (Regnskap Norge, 2023), og gir deg enkel tilgang til funksjoner som fakturering, regnskapsføring, innsending av MVA-meldinger og næringsspesifikasjoner.

Hvis du allerede benytter et annet regnskapsprogram, tilbyr Conta også kostnadsfri hjelp med overgangen, slik at du kan ta med deg all nødvendig informasjon fra ditt forrige økonomisystem.

Få gratis flyttehjelp fra Conta.

Usikker? Bruk regnskapsfører

Det er ikke alle som ønsker å gjøre regnskapet sitt selv. Faktisk velger de fleste aksjeselskap å bruke en regnskapsfører. Disse kan enten fungere som en sparringspartnere som kontrollerer ditt arbeid, eller så kan de gjøre hele jobben for deg.

Vi har laget en tjeneste hvor du kan motta tilbud fra 3 regnskapsførere. Tjenesten fungerer slik:

  1. Du bruker 2 min på å forklare hva du ønsker hjelp med
  2. Etter kort tid får du tilbud fra inntil 3 regnskapsførere
  3. Du velger tilbudet du liker best

Tjenesten er 100 % gratis og uforpliktende:

Få tilbud fra 3 regnskapsførere →

Sammenlign tilbud fra flere regnskapskontor og velg regnskapsføreren som passer deg best.

Få opp til 3 gratis tilbud