Det stilles ulike regnskapskrav til foreninger enn for vanlige bedrifter. Foreninger er selveiende, og det er vedtektene som fastslår hvordan en forening skal organiseres.

Er foreninger regnskapspliktige?

De aller fleste foreninger er ikke regnskapspliktige, men det er uansett lurt å ha kontroll på inntekter og utgifter foreningen har i løpet av året. I tillegg må du kunne dokumentere for medlemmene hva foreningen bruker penger på. Dette skal også rapporteres til styret og på årsmøtet.

Ofte er ikke frivillige foreninger skatte- og MVA-pliktige, men det er en del andre regler foreninger må forholde seg til. Under ser vi nærmere på hvilke regler du må følge som forening.

Selv om foreningen ikke må levere MVA-melding og andre dokumenter, kan det være lurt å få hjelp av en regnskapsfører til de vanskeligste oppgavene. Hos regnskapskontorene kan du selv velge om du ønsker å gjøre mesteparten a regnskapet selv eller om du vil sette ut hele jobben.

Hos regnskapsklinikken får du inntil tre tilbud fra ulike regnskapskontorer, slik at du enkelt kan finne den regnskapsføreren som passer din forening best. Tilbudet er helt uforpliktende og gratis.

Få tilbud fra 3 regnskapsførere

Årsregnskap og bokføringsplikt for foreninger

Foreninger som i løpet av et år har eiendeler som er verdt mer enn 20 millioner kroner eller har ansatte som til sammen utgjør mer enn 20 årsverk, må utarbeide et årsregnskap, og sende det inn til Brønnøysundregistrene.

For foreninger som er årsregnskapspliktig skal det utarbeides årsregnskap og årsberetning i henhold til regnskapslovens regler.

Å utarbeide årsregnskapet er en stor og tidkrevende prosess, og dersom du velger å gjøre de selv bør du være sikker på at det ikke går utover den generelle driften av foreningen. Derfor anbefaler ofte å få hjelp av en regnskapsfører til å gjøre årsregnskapet for deg.

Under har vi laget en oversikt over hva årsregnskap koster hos noen ulike regnskapskontor:

Regnskapskontor Pris
Synega 4.290 – 5.990 kr
Vestby Regnskapskontor 4.000 – 6.500 kr
View Frilans 5.200 – 7.990 kr
Azets 4.990 – 6.990 kr

For at du skal kunne velge det rimeligste alternativet, og finne regnskapsføreren som imøtekommer dine behov, kan du få tilbud fra inntil 3 forskjellige regnskapsførere hos Regnskapsklinikken.

Få hjelp av en regnskapsfører

Foreninger er satt opp annerledes enn en bedrift, og har derfor andre behov. Ofte har de flere forskjellige inntektskontoer.

Typiske inntekstkontoer som vi kan skille mellom er:

  • Medlemskontingent
  • Sponsorinntekter
  • Lotteri
  • Arrangementer

Dersom ingen i foreningen har så mye erfaring med økonomi og regnskap fra før kan det være vanskelig å vite hvilke kontonummer de ulike inntektene skal føres på i regnskapet. Da kan det være fint å få hjelp av en regnskapsfører. Finn en regnskapsfører som passer godt til din forening her.

Pris regnskapsfører for forening

Det er ikke noe krav at foreninger må benytte en ekstern regnskapsfører, men det kan være lurt å hvert fall få hjelp til de litt mer kompliserte oppgavene.

Timeprisen for en regnskapsfører er ofte dyr, og det lønner seg som regel å heller få en fastpris på regnskapsfører. Dersom du får fastpris hos en regnskapsfører bør du sjekke at prisen inkluderer alle de tjenestene du ønsker hjelp med.

Under har vi laget en oversikt over priser for ulike regnskapstjenester:

Regnskapstjeneste Pris
Etablering 2.000 – 7.000 kr
Timespris, bokføring 500 – 990 kr
Timespris, rådgivning 900 – 1700 kr
Lønnskjøring pr. ansatt 300 – 750 kr
Innlevering av MVA-oppgave 500 – 1.000 kr
Komplett årsoppgjør, AS 6.000 – 9.000 kr
Komplett årsoppgjør, ENK 4.000 – 6.000 kr
Månedsavgift, regnskapssystem 150 – 700 kr

Registrering av foreninger i registre

En hovedregel er at foreninger ikke er pliktige å stå i offentlige registre, men det finnes unntak. Dersom foreningen din har ansatte, skal den være registrert i arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret hos NAV.

Det kan også være lurt å registrere foreningen i enhetsregisteret. Da vil foreningen få et organisasjonsnummer og det vil bli enklere å registrere og finne foreningen i ulike oppslagsverk.

Når foreningen har organisasjonsnummer, kan du også enklere opprette egen bankkonto for foreningen.

Revisor for foreninger

Som regel er det ikke noe krav om at foreninger må benytte revisor for å kontrollere regnskapet. Men dersom foreningen er såpass stor at den er regnskapspliktig, er den også revisjonspliktig.

For foreninger som har driftsinntekter på over 5 millioner i løpet av et regnskapsår så må du bruke en revisor til å se over regnskapet ditt.

Dersom foreningen din er revisjonspliktig skal en revisor utarbeide revisjonsberetning som skal være offentlig, slik som årsoppgjøret.

Regnskapsfører for foreninger

Som tabellen viser over, kan en regnskapsfører bli en større investering. Vær obs på at dersom du gjør feil i regnskapet, sender inn feil dokumentasjon til myndighetene eller ikke overholder frister kan det bli veldig dyrt å rette opp i, og du kan få større bøter.

Derfor kan det være lurt å få hjelp av en regnskapsfører på de områdene du er usikker.

For at du skal finne en regnskapsfører som passer best for deg, enten du er mest opptatt av pris eller tjenester, anbefaler vi at du får tilbud fra flere regnskapskontor.

Regnskapsklinikken gir deg inntil 3 tilbud fra ulike regnskapsførere. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende, og du velger selv om du ønsker å gå videre med et av tilbudene.

Få tilbud fra 3 regnskapsførere

Sammenlign tilbud fra flere regnskapskontor og velg regnskapsføreren som passer deg best.

Få opp til 3 gratis tilbud