Alle virksomheter som er skattepliktige må levere årsoppgjør til myndighetene.

Årsoppgjøret sier noe om hvordan det går med virksomheten etter et år med drift, og det er resultatet her som fastsetter hvor mye bedriften må skatte.

Hva er et årsoppgjør?

Et årsoppgjør viser oversikten over virksomhetens regnskap på slutten av et regnskapsår. Det kan være en stor prosess å utarbeide årsoppgjøret, og dette resulterer i årsregnskap og skattemelding.

Tidligere har selskaper som utarbeider årsoppgjør måttet lage en skattemelding med næringsoppgave og ekstra andre nødvendige ligningspapirer. Men fra 2022 vil dette erstattes av næringsspesifikasjon som skal leveres sammen med skattemeldingen.

I Regnskapsklinikken kan du få tilbud fra regnskapsførere i ditt nærområde. Svar på et par enkle spørsmål og sjekk hva regnskapsfører koster for din bedrift:

Få tilbud fra 3 regnskapsførere

Tjenesten er 100 % gratis og uforpliktende.

Hva er med i et årsoppgjør?

Det er strenge krav til hva et årsoppgjør skal inneholde. Blant annet skal resultatregnskap, balanse og en eventuell årsberetning være med.

Årsregnskapet skal utarbeides etter reglene i regnskapsloven. Et fullstendig årsregnskap skal inneholde disse dokumentene:

  • Resultatregnskap (driftsinntekter, driftskostnader, finansinntekter og finanskostnader)
  • Balanse (eiendeler, gjeld og egenkapital)
  • Noter (forklaring til ulike poster i regnskapet)
  • Eventuelt kontantstrømoppstilling (oversikt over kontantstrøm i selskapet)
Hva som skal med i årsoppgjøret

Hva koster det?

Ofte velger små aksjeselskap og enkeltpersonforetak å bruke en ekstern regnskapsfører til å utarbeide årsregnskapet.

Det er mange ulike regnskapskontor på det norske markedet, og prisen på hva det koster for å utarbeide et årsoppgjør varierer stort. Noen tilbyr timespris, men andre tilbyr fastpris. Som regel blir det rimeligere dersom du får en fastpris på årsregnskapet.

Gjennomsnittlig timespris for en regnskapsfører ligger på rundt 900 kroner. Prisen kan variere mellom ulike regnskapskontor, og noen tar 500 kroner per time, mens andre tar hele 1500 kroner timen.

Prisene kan også variere stort når det gjelder fastpris på årsoppgjør. Her tar noen regnskapskontor 4.000 kroner, mens andre kan ta opp mot 10.000 kroner.

Derfor kan det være lurt å sette seg inn i prisene til de ulike regnskapskontorene før du bestemmer deg for hvem du skal velge.

Her er liste over hva det koster hos ulike regnskapskontor

I Tabellen under kan du se en oversikt over fastpris på hva et årsoppgjør koster hos noen ulike regnskapskontorer. Prisene her er basert på fastpris og ikke timespris, da timespris ofte kan bli dyrere.

ENK AS
Synega 4.290,- 5.990,-
Vestby Regnskapskontor 4.000,- 6.500,-
View Frilans 5.200,- 7.990,-
Azets 4.990,- 6.990,-

Du kan også få tre gratis pristilbud hos regnskapsklinikken. Da kjemper regnskapskontorene om ditt regnskap, og det er helt uforpliktende og kostnadsfritt. Med tilbud fra flere aktører kan du enkelt velge det regnskapskontoret som passer deg best.

Hvordan få rimelig årsoppgjør

Som du ser, er det store forskjeller på hva de ulike regnskapskontorene tar for et årsoppgjør. Derfor kan det være lurt å se på hva de ulike aktørene skal ha.

Hos Regnskapsklinikken kan du få pristilbud på årsoppgjør fra tre ulike regnskapskontorer. Dette er helt gratis og uforpliktende tilbud.

Med flere ulike pristilbud fra Regnskapsklinikken vil du kunne sammenligne prisene og velge det regnskapskontoret som passer best for deg.

Gjør årsoppgjøret selv

Det er fullt mulig å gjøre årsoppgjøret selv, men det er mye å huske på og du må ha tunga rett i munnen.

Når du skal ordne årsoppgjøret ditt selv er det viktig at du har registrert alle kjøp og salg i regnskapet ditt. For at du skal ha orden og ikke glemme noen bilag, bør du gjøre dette jevnlig gjennom hele året, gjerne med en gang etter hver transaksjon skjer.

I tillegg er det viktig å forsikre seg om at du har sendt ut alle fakturaene for året og bokført de riktig i regnskapet.

Ofte kan det virke dyrt å måtte betale flere tusen kroner for at en regnskapsfører gjør årsoppgjøret for det, men det er ikke alltid er timeligere å gjøre årsoppgjøret selv. Det tar en del tid og dersom du bruker et regnskapssystem som koster penger, kan vinningen gå opp i spinningen.

Mange regnskapsprogrammer har en månedskostnad som du må betale for å bruke systemet, i tillegg har noen systemer også transaksjonskostnader der du må betale for hver faktura du sender. Ekstra tjenester som du kanskje har kjøpt i tillegg må også tas med i regnestykket.

Hvis du legger sammen alle disse månedlige kostnadene for ett år kan summen fort bli ganske høy. I tillegg må du vurdere tiden som du bruker på å gjøre årsoppgjøret, som du heller kunne brukt på å skape verdi for bedriften din.

Hva blir totalregningen

Hva totalregningen blir dersom du velger å gjøre årsoppgjøret selv vil variere fra hvilket regnskapsprogram du bruker, og hvor mye tid det tar.

Et gjennomsnittlig norsk regnskapsprogram koster 211 kroner i måneden, og ofte tar de 3 kroner per faktura og kostnadsbilag.

Her har vi tatt utgangspunkt i en liten bedrift med 5 ansatte som sender 35 faktura i måneden.

Utregning gjøre årsoppgjøret selv

Sluttsummen her blir altså nesten 6000 kroner i året bare for å føre bilag og utbetale lønn til de ansatte. I tillegg må du ta med i regnestykket hvor mange timer du kommer til å bruke på å gjøre årsoppgjøret selv, og se på hvor mye dette går utover den daglige driften av virksomheten.

Totalregningen på å betale en regnskapsfører for å gjøre årsoppgjøret for deg er nok i det lange løp det rimeligste alternativet. Vi anbefaler deg å få et pristilbud fra tre forskjellige regnskapskontorer, slik at du kan velge tilbudet som passer best for deg.

Frister for å lever årsoppgjøret

Fristen for å sende inn årsregnskapet og årsberetning er seks måneder etter regnskapsårets slutt.

For virksomheter som avslutter regnskapsåret 31. desember har dermed frist for å ferdigstille og levere årsregnskapet 30. juni 2022. Dette er også fristen for generalforsamlingen til å behandle årsregnskapet og årsberetningen.

Selskaper som har revisjonsplikt, må derfor ferdigstille årsregnskapet før denne fristen.

Få tilbud fra 3 regnskapsførere →

Sammenlign tilbud fra flere regnskapskontor og velg regnskapsføreren som passer deg best.

Få opp til 3 gratis tilbud