Alle virksomheter som har en omsetning på over 50.000 kroner må du føre et regnskap. Det sier bokføringsloven, som også legger føringene for hvordan regnskapet skal gjøres.

Det betyr at du må gjøre regnskapet ditt i et regnskapsprogram, eller bruke en regnskapsfører.

Må jeg ha regnskapsfører?

Du kan velge å føre regnskapet selv, eller å få en regnskapsfører til å gjøre det for deg. Dersom du velger å føre det selv er det mye du må sette deg inn i, og en rekke frister og regler som du må forholde deg til.

Hvis du ikke har noe særlig erfaring med regnskap eller økonomi fra før, kan det være smart å få hjelp av en regnskapsfører. Da slipper du å bekymre deg over om regnskapet er gjort riktig og om du har overholdt de ulike fristene.

Vil du gjøre regnskapet selv? Sjekk ut disse 5 gratis ressursene for hjelp med regnskap

Slik finner du en regnskapsfører

Før du tar kontakt med regnskapsførere i ditt nærområde, kan det være smart å legge ut jobben i en anbudstjeneste som Regnskapsklinikken. Da kan du føle deg trygg på at regnskapsføreren du velger er den som gir det mest konkurransedyktige tilbudet.

Slik finner du en regnskapsfører i Regnskapsklinikken:

  1. Fyll ut dette skjemaet og fortell hva du ønsker hjelp med
  2. Få tilbud fra inntil 3 regnskapsførere
  3. Velg regnskapsføreren du liker best
Få tilbud fra 3 regnskapsførere

Tjenesten er 100 % gratis og uforpliktende.

Hva koster regnskapsfører?

Majoriteten av norske regnskapsførere fakturerer pr. time de arbeider. I tabellen under kan du se hva et lite utvalg norske regnskapsførere tar betalt for ulike regnskapstjenester:

Origami Mer Enn Tall Synega TBE Regnskap
Bokføring pr. time 775 kr 690 kr 749 kr 850 kr
Rådgivning pr. time 1.250 kr 1.150 kr 1.380 kr
Lønn pr. time 775 kr 790 kr 749 kr 850 kr

Merk at noen regnskapsførere tar betalt per påbegynte kvarter, mens andre fakturerer per minutt. Videre må man ta hensyn til hvor effektiv regnskapsføreren er og prisen for årsoppgjør for å komplett oversikt over hva tjenesten faktisk koster.

Husk at du også kan gjøre flere av oppgavene selv. Fakturering kan du gjøre i et enkelt fakturaprogram. Flere av disse systemene tilbyr også en regnskapsmodul du kan føre regnskapet ditt i. Et eksempel på et slikt system er Conta. Her kan du gjøre mesteparten av jobben selv og invitere inn en regnskapsfører når du trenger hjelp.

Les mer om prisen for regnskapstjenester her

Krav til regnskapet

En regnskapsfører skal hjelpe deg å møte myndighetenes krav til lovpålagte oppgaver. Den hjelper deg blant annet med å møte følgende krav til regnskap og lovpålagt rapportering.

  • Regnskapssystem: Alle selskaper med bokføringsplikt må ha et regnskapssystem hvor man kan hente ut rapporter. Dette tar regnskapsfører seg av.
  • Systematisering av bilag: Fakturaer du sender, regninger du mottar, bankbilag og andre bilag skal registreres i et oversiktlig system. Normalt bruker regnskapsfører økonomisystemet ditt til dette.
  • Kassasystem og fakturering: Mange gjør dette selv, men regnskapsfører kontrollerer at salgsdokumentasjonen er korrekt.
  • Purring og inkasso: Regnskapsfører skal hjelpe deg å vurdere om ubetalte fakturaer skal føres som tap. Derfor hjelper mange regnskapskonsulenter deg med å automatisere purring og inkasso.
  • MVA-rapportering: En av hovedårsakene til at regnskapet må være oppdatert til enhver tid, er at regnskapsfører skal sende inn MVA-oppgaver hver annen måned. Hvis omsetningen din er under 1 million kroner, kan du søke om årlig innlevering.
  • Lønn: Det er et omfattende regelverk knyttet til utbetaling og innrapportering av lønn. De fleste regnskapsførere gjør dette for kundene sine.

I tillegg bistår regnskapsførere med andre oppgaver som avslutning av regnskapet, skattemelding årsregnskap og oppbevaring av regnskapsdokumentasjon.

Kan jeg føre regnskapet selv?

Hvis du har tid til å sette deg inn i lovene og reglene som gjelder din bedrift, kan du føre regnskapet ditt selv. Du kan også kjøre lønn, levere MVA-oppgaver og ta deg av årsoppgjøret.

Har du ikke startet selskapet enda? Les guiden til å starte bedrift på Starte-AS.no

Et godt tips kan være å få hjelp av en regnskapsfører i starten, så gradvis ta over noen av oppgavene – som for eksempel bokføring og bankavstemming.

Da kan du bruke regnskapsføreren som en controller som kun kvalitetsikrer regnskapet ditt før du sender tallene inn til myndighetene.

Be om et uforpliktende tilbud på regnskapstjenester →

Trenger jeg revisor når jeg har regnskapsfører?

De aller fleste selskap trenger ikke revisor, men når omsetningen din går over terskelverdien på seks millioner kroner er det lovpålagt å ha en revisor som kontrollerer årsregnskapet.

Forskjellen på en autorisert regnskapsfører og en revisor er at regnskapsføreren jobber for bedriften, og bidrar til at regnskapet blir ført riktig i henhold til bokføringsloven. En revisor sjekker at regnskapet er ført på korrekt måte, og hen skal være ekstern og uavhengig av selskapet.

Revisjonsplikt

Revisjonsplikt betyr at du er pliktig til å få årsregnskapet ditt revidert av en revisor før det sendes inn til Regnskapsregisteret.

ENK og AS har revisjonsplikt dersom virksomheten er regnskapspliktig og en av disse forutsetningene inntrer:

  • Driftsinntektene er mer enn seks millioner kroner
  • Balansen viser eiendeler over 23 millioner
  • Gjennomsnittlig antall ansatte er over 10 årsverk

Aksjeselskap som er under grensene som er beskrevet over, kan velge bort revisjon. Det er generalforsamlingen som kan beslutte at regnskapet ikke skal revideres.

Les mer om hva revisjon er her

Hvilke krav stilles til en autorisert regnskapsfører?

Autorisert regnskapsfører er en beskyttet tittel, som betyr at du må ha relevant utdanning, erfaring og kurs før du kan søke om autorisasjon hos Finanstilsynet.

Før man får autorisasjonen, vil Finanstilsynet gå igjennom kandidatens:

  • Utdanning
  • Praksis
  • Vandel
  • Økonomisk situasjon
  • Bosted

Utdanning

I løpet av bachelorgraden må den ha tatt 60 studiepoeng i profileringsemner for regnskapsføring, samt ha minimum to års erfaring innen regnskap. For å få godkjent praksisen må kandidaten ha jobbet med regnskapstjenester som er regulert av regnskapsførerloven eller årsoppgjørsrevisjon.

Det stilles også krav til autoriserte regnskapsførere etter de har fått innvilget søknaden hos Finanstilsynet. Blant annet skal man gjennomføre minimum 77 timer kurs innen finansregnskap, skatterett, nærliggende regelverk og rettslære hvert tredje år.

Les mer om regnskapsfører for AS eller regnskapsfører for ENK.

Topp 10 største regnskapsførere i Norge

De 10 største regnskapskontorene i Norge har en samlet markedsandel på 31 prosent. I fjor beløp omsetningen deres seg til 5,7 milliarder kroner, hvor Sparebank 1 Regnskapshuset er den største aktøren med 1,5 milliarder kroner i omsetning.

Dette er de 10 største regnskapsbyråene i Norge, målt i omsetning:

SE OGSÅ: Topp 10 beste regnskapsbyrå i Oslo

Hvordan fungerer samarbeidet med regnskapsfører?

Regnskapsførere er normalt veldig fleksible, og du kan samarbeide med dem på flere måter. De fleste velger eksempelvis å sette ut hele regnskapet sitt, men mange velger også kun å sette ut de oppgavene som de synes er vanskelige.

Her er de mest populære valgene blant små og mellomstore bedrifter:

  1. Komplett regnskap: Regnskapsfører tar seg av Bokføring, MVA, lønn, skattemelding og årsregnskap.
  2. Kvalitetssjekk: Bedriften fører regnskapet selv og regnskapsfører kontrollerer om det har blitt gjort riktig før tallene sendes til myndighetene.
  3. Årsregnskap: Selskapet gjør regnskapet selv og outsourcer kun årsoppgjøret.

Uansett hvilken løsning man velger er det smart å ha regnskapet sitt i et regnskapssystem på nett, slik at regnskapsfører kan få tilgang til systemet ditt og hjelpe deg når du trenger det.

Hva koster et regnskapsprogram?

Et regnskapsprogram kan koste fra 99 til 500 kroner i måneden. Prisen avhenger av hvilket system du velger. I Regnskap Norges priskartlegging er Centiga kåret til Norges rimeligste regnskapssystem. Her kan du føre regnskap og sende fakturaer helt gratis.

I tabellen under finner du prisen på norske regnskapsprogrammer:

Conta Tripletex Fiken Centiga
Regnskap (kr/mnd) 199 249 169 Gratis
Transaksjonskostnader (kr/bilag) Ingen 3 Ingen Ingen
Lønn (kr/ansatt) 39 49 70 for første ansatt, så 35 99
Fakturering med KID (kr/mnd) Inkludert Inkludert 49 Gratis

Her kan du se en omvisning i Centiga:

Hva er fordelene med regnskapsfører?

En regnskapsfører hjelper deg med å spare tid på regnskap og andre administrative oppgaver. Samtidig hjelper de bedriften din med å redusere risikoen knyttet til feilrapportering, som med tiden kan koste mye penger.

En annen fordel med å ha en regnskapsfører, er at den bidrar til at du får bedre oversikt over bedriftens økonomiske utvikling og gir deg tallene du trenger for å ta riktige beslutninger.

Legg ut ditt regnskapsoppdrag på Regnskapsklinikken.no →

Sammenlign tilbud fra flere regnskapskontor og velg regnskapsføreren som passer deg best.

Få opp til 3 gratis tilbud